flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася презентація концепції оптимізації місцевих загальних судів Закарпатської області

18 серпня 2022, 16:10

Очільники органів судової влади України, народні депутати України, судді, міжнародні експерти обговорили концепцію впровадження пілотного проєкту з оптимізації місцевих загальних судів Закарпатської області.

Круглий стіл «Оптимізація місцевих загальних судів: пілотний проєкт в Закарпатській області» організований Проєктом ЄС «Право-Justice».

Суди загальної юрисдикції були розташовані здебільшого в районних центрах. Проте після зміни адміністративно-територіального устрою районними центрами в деяких випадках стали населені пункти, які не були райцентрами та на території яких не було судів. У зв’язку із цим виникла необхідність у створенні судів або їх перенесенні.

Однак через військову агресію росії проти України, активні бойові дії та тимчасову окупацію окремих територій України провести оптимізацію мережі судів відразу на всій території Україні наразі неможливо.

У зв’язку із цим було вирішено провести оптимізацію місцевих загальних судів Закарпатської області, а потім поширювати цей досвід на інші регіони України. Як зазначають експерти Проєкту ЄС «Право-Justice», запровадження пілотних проєктів є корисним інструментом пошуку кращих рішень і виправлення неочевидних помилок під час реалізації будь-якої реформи.

Крім того, оптимізація місцевих загальних судів – частина судової реформи, проведення якої є однією з найважливіших умов на шляху до європейської інтеграції.

Постановою Верховної Ради України № 807-IX у Закарпатській області передбачено утворення шести районів – Берегівського, Мукачівського, Рахівського, Тячівського, Ужгородського та Хустського.

Разом з цим концепцією пілотного проєкту пропонується об’єднання судів Тячівського і Рахівського районів через меншу кількість населення ніж в інших районах, тобто передбачається утворення п’яти судів:

Берегівський окружний суд;

Мукачівський окружний суд;

Тячівський окружний суд;

Ужгородський окружний суд;

Хустський окружний суд.

Загальна штатна чисельність суддів відповідно до такого розподілу згідно з проєктом має становити 107 посад суддів.

Зазначимо, що наразі у Закарпатській області функціонує 13 місцевих загальних судів, у яких працюють 99 суддів та 452 працівники апаратів судів.

Докладніше за посиланням